Close

Sponsor worden

Short Excerpt

See More

Slider Title

Short Excerpt

See More

Informatie tekenseizoen

De maand juli is de ‘tekenpiek’ van het seizoen. Naar verwachting zullen er zo’n 400.000 tekenbeten worden opgelopen. Niemand vindt die bloedzuigende-bijtende beestjes prettig. Maar de kans is groot dat wij (als liefhebbers van de mooie natuurpaadjes) in de aankomende periode een tekenbeet oplopen. 

Goed om nog even stil te staan bij een aantal belangrijke feiten…

Waar komen de teken voor? 
Teken komen in ons hele land voor, in bossen, op heide, grasland of in de duinen. Teken zitten vooral in hoog gras of tussen laaghangende begroeiing. Vanaf die plek ‘stappen’ zij eenvoudig over op mens of dier. Teken komen echter niet, zoals veel mensen wel denken, uit de bomen vallen. Dit jaar worden er extra veel teken verwacht door de zachte winter. 

Wat kan ik er aan doen? Preventie & Controleren! 
Je kan er natuurlijk voor kiezen om je van top tot teen in te pakken, maar gezien de zomerse temperaturen is dat waarschijnlijk het laatste wat jij wil wanneer je de paadjes op gaat. Hetzelfde geldt voor het vermijden van paden met dichte begroeiing of struikgewas. . Preventieve middelen zijn beperkt maar er zijn wel mogelijkheden. Teken vinden DEET en andere anti-teken-sprays niet fijn en zijn er sokken op de markt verkrijgbaar die geïmpregneerd zijn. Wat met stipt op één het allerbelangrijkste is: jezelf goed te (laten) controleren nadat je uit de natuur komt. Doe dit direct nadat je de paadjes afkomt en daarna nogmaals op een later moment (bijvoorbeeld na het douchen). De teken zijn vaak nog erg klein en moeilijk te zien. Ga daarom systematisch je lichaam af; kijk en voel goed of je rare plekjes ziet of voelt. Veelvoorkomende plekken zijn; schenen, kuiten, knieholtes, liezen, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens. 

Ik heb een teek gevonden! Wat nu? 
Het is belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd. Ga als volgt te werk: 1. Verwijder de teek direct met een pincet, tekentang of tekenkaart (zie afbeeldingen onderaan) 2. Pak de teek bij de kop vast en trek hem recht omhoog 3. Ontsmet het wondje 4. Noteer ergens voor jezelf de datum en plek 5. Draag je langer dan 24 uur de teek? Overleg dan met je huisarts over de behandelmethode. 

Kan je er ziek van worden? 
Ja, helaas kan de teek een bacterie (Borrelia burgdorferi) overbrengen op de mens. Eerder heeft de teek de bacterie opgedaan bij een gastheer (bijvoorbeeld een kleine vogel of knaagdier), de bacterie kan worden overgedragen op de mens en zo kan de ziekte van Lyme ontstaan. Ongeveer 20% van de teken draagt de bacterie bij zich. De kans dat je de ziekte oploopt na een tekenbeet wordt geschat op 2%. 

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts? 
Neem contact op met de huisarts bij de volgende klachten; Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die langzaam groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet. Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld worden met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.